Barrage Ait Messaoud (Nieuw karperwater in Marokko)
Wij, van de VBK redactie, kennen Stefaan Bleyenberg niet alleen als bestuurslid van het VBKvzw sinds de oprichting in 1993, maar ook als fervent ‘old school’-liefhebber van het karpervissen (sinds 1974). Hij is een goede vriend van Marc Vergauwen, die in Marokko in 2007 succesvol Morocco Carp Fishing heeft opgericht. Ondertussen hebbenhonderden vissers van over de gehele wereld Marokko bezocht om er te karperen en te genieten van unieke karpers in die unieke omgeving. Insiders weten dat Stefaan altijd nauw betrokken is geweest bij de algemene organisatie van MCF en de laatste 14 jaren steeds 2 ô 3 keer per jaar naar Marokko is geweest om er zelf zijn hengels uit te gooien. Tijd om even te vragen hoe het heden ten dage reilt en zeilt, met het karperen in Marokko?
VBK: Er is een tijd geweest dat ‘karperen in Marokko’ niet uit het nieuws te branden was, maar ik heb de indruk dat er de laatste jaren nog weinig ‘nieuw’ nieuws te vernemen was?
Ja, dat klopt. Dat komt natuurlijk ook omdat Morocco Carp Fishing, sinds juli 2016, niet langer de pacht heeft over het stuwmeer Bin El Ouidane. Er heerst veel onduidelijkheid over hoe dat nu precies tot stand is gekomen. Ik hoop dat met het verschijnen van dit interview het één en ander zal duidelijk worden, voor iedere geïnteresseerde.
VBK: Kan je even duidelijk schetsen hoe het karpervissen in Marokko geëvolueerd is en wat de huidige situatie is van Morocco Carp Fishing?
Ik kan er ondertussen een boek over schrijven, maar ik zal het houden bij een zeer korte samenvatting van het verleden. Goed, hier gaan we. In 2006,
VBK: Bin El Ouidane en de hele opstart van de karpervisserij aldaar is uiteindelijk alleen maar mogelijk geweest door Marc Vergauwen zijn visie, passie en eindeloze gedrevenheid. De pacht over Bin El Ouidane verliezen, in juni 2016, moet toch wel zeer wrang gesmaakt hebben voor Marc?
We zijn nu bijna drie jaar verder… Weet je hoe het ondertussen met de visserij op Bin El Ouidane verder is vergaan?
Uiteraard was de nasmaak zeer bitter, ook voor alle medewerkers trouwens. Als je locaal met de mensen spreekt, wordt wat Marc daar plaatselijk bereikt heeft, nog steeds als ‘schier onmogelijk’ bestempeld! Uiteindelijk zag Marc het resultaat van 9 jaren hard werken ‘zomaar’ in de handen van ‘een Marokkaan’ worden gegeven. Maar, en dat typeert Marc ook weer, van opgeven was geen sprake. Hij ging op zoek naar een ander geschikt meer. Over ‘hoe de visserij daar nu momenteel gerund wordt’ wil ik mij niet uitlaten. Dat kan men uitvoerig terugvinden op de sociale media, neem ik aan. Maar er is wel iets anders aan de hand. Achteraf bleek dat nét op dat moment, juni 2016, Bin El Ouidane een zeer zware periode te verwerken kreeg. Het regende niet meer! Van juli 2016 tot en met de winter van 2017/2018 heeft het slechts nog sporadisch geregend en het waterpeil begon ongekend snel tot een zéér laag niveau te zakken. Wat gebeurde er vervolgens? Op de ondiepere delen van het meer ontstond er poelvorming wat het gemakkelijk maakte voor de plaatselijke beroepsvisserij om die poelen helemaal leeg te vissen. Het water stond op een gegeven moment ongeveer 35 m beneden maximumniveau, wat maakte dat het meer nog voor slechts ongeveer 20% gevuld was en vrijwel de helft van de, normale, totale toppervlakte stond helemaal droog.
VBK: Juni 2016, op zoek naar een nieuw water dus?
Ja, en dat was sneller gezegd dan gedaan! Verschillende meren werden gezocht, bezocht en ‘getest-bevist’. Fantastisch mooie meren gezien, maar algauw bleek dat een geschikt nieuw meer vinden geen sinecure zou worden en het werd een zeer intensieve tijd voor Marc. Niet alleen het potentieel van zo’n meer is belangrijk maar ook, het huidige visbestand, de ligging, toegankelijkheid, visrechten, lokale overheden, eventuele beroepsvisserij en nog zoveel dingen meer… om het tot een mogelijk succes te brengen. Marc is gaan testvissen nabij Agadir, Marrakech en op verschillende meren in de wijde omgeving van de driehoek Casablanca, Marrakech en Beni-Mellal.
VBK: Je hebt wel zo’n ‘nieuw’ meer gevonden?
Welja, na een maandje testvissen op Barrage Lala Takerkoust, nabij Marrakech, is Marc uiteindelijk terecht gekomen op Barrage Al Massira. Een immens groot stuwmeer van maar liefst 14.000 ha! Er is daar een mooi karperbestand aanwezig en de weinige vissers die er via MCF geweest zijn hebben er allemaal karper gevangen.
VBK: Weer op zoek naar nieuw water?
Zeer zeker. Barrage Al Massira wordt gevoed door de Oum Er-Rbia rivier en zo zijn we terecht gekomen op een ander stuwmeer, op deze zelfde rivier, nl. Barrage Aït Messaoud, aan de voet van het Atlasgebergte.
VBK: Hoe zat het daar met het visbestand?
Bij onze eerste testvisserijen bleek het zeer moeilijk om karpers van het originele bestand gevangen te krijgen. We zagen ze, heel af en toe wel springen, maar vangen, ho maar. Het werd al snel duidelijk dat er slechts een miniem aantal karpers rondzwommen en dat het meer een serieuze ‘boost’ kon gebruiken.
VBK: Hoe groot is het meer? Is het vergelijkbaar met Bin El Ouidane?
In vergelijking met Bin El Ouidane is Aït Messaoud helemaal een ander type water. Aït Messaoud is een prachtig stuwmeer van ongeveer 190 ha groot en ligt op een hoogte van ongeveer 500 m. (Ongeveer 10 km van Kasba Tadla en ongeveer 35 km van Beni Mellal, niet in, maar aan de voet van het Atlasgebergte). Dit stuwmeer is een zogenaamd ‘compensatie reservoir’ en is onderdeel van een serie stuwmeren op de Oum Er-Rbia rivier (de op één na grootste rivier van Marokko). De rivier vindt zijn oorsprong op ongveer 40 km van Khénifra, in het midden-Atlasgebergte. Merkwaardig is dat deze rivier wordt gevoed door een 40- tal zoet- en zoutwaterbronnen. Van de oorsprong van de rivier tot de monding (in de Atlantische Oceaan, bezuiden Casablanca) vindt men respectievelijk o.a. Barrage Tanefnite (2007), Barrage El-Hansali (2001), Barrage Aït Messaoud (2002) en Barraga Al Massira (1979 / 2e grootste van Marokko). Barrage Aït Messaoud is dus een afdamming van de rivier Oum-Er-Rbia (Oum Erra-biâ in het Arabisch) en is gelegen, niet in, maar juist vóór het Atlasgebergte. De lengte van het meer, dat door MCF is gepacht bedraagt 13 km en is, gemiddeld, zo’n 150 à 200 meter breed. Dit, afhankelijk van hoe ver men van de barrage is verwijderd en ook van de waterstand. De waterstand verandert bijna continu. (Met deze barrage regelt men o.a. de watertoevoer aan de fosfaatmijnen die, voor Marokko, een zeer belangrijke industrie vormen en veel water nodig hebben bij het productieproces). Men kan stellen dat men het stijgen, dalen en stilstaan van het waterniveau kan onderverdelen in drie gelijke tijdsdelen. Het waterniveau staat ongeveer 1/3 van de tijd stil en voor de rest van de tijd is het continu zachtjes aan het dalen of stijgen. Het maximum niveauverschil tussen min. en max. waterniveau bedraagt ongeveer 2,5 m. De diepte is zeer variërend. Waar de rivier vroeger gelopen heeft vindt men dieptes van 5 à 13 m. Al de rest zijn plateau’s, vooral in de binnenbochten, gevormd door de binnenbochten vormen de ideale stekken.
VBK: Je bent blijkbaar zeer op dreef en enthousiast, Stefaan?
Ja, ik ben opnieuw gebeten door het pioniersvirus. Maar dat is nog niet alles. Doordat het meer bijna continu wordt ververst met ‘nieuw’ water is het meer uitzonderlijk rijk aan zuurstof, fauna en flora, het ganse jaar door. In de ondiepe stukken vindt men wiergroei. Het onderwaterleven is uitzonderlijk rijk aan watervlooien, mossels, slakken… Men vindt er ook zeer veel schildpadden en zelfs zoetwaterkrabben! Uitgezette vissen kennen een onwaarschijnlijk snelle groei… Ondertussen hebben we studies te zien gekregen, via het Marokkaanse Staatsbosbeheer, die dit water aanduiden als één van de rijkste meren aan voedsel, fauna en flora, in Marokko.
Behalve karper, bevat het meer ook rietvoorn en een speciale bloedlijn van barbeel. Verder vindt men er grote hoeveelheden ‘black bass’ en zonnebaars. Geen brasem.
Wat betreft omgeving, bevindt het meer zich werkelijk ‘in the middle of nowhere’ en er gaat een adembenemende stilte van uit, enkel onderbroken door springende vissen. Het meer meandert door de heuvels (groen van november tot april) met het Atlasgebergte op de achtergrond en kent geen extreme weer/windtoestanden en is dan ook het hele jaar door uitstekend bevisbaar. (In de winter, heeft men meestal zo’n 20° â 23° als dagtemperatuur, ’s nachts, net boven het vriespunt). In feite kan men stellen dat het, wat betreft temperaturen, ideaal vissen is van sept-okt t/m mei-juni. Men kan er mogelijk een lokale boer tegenkomen of een herder. Vlakbij, bevindt zich een klein dorpje (zonder winkels) waar beneden aan de heuvel, het
meegeven: boekingen beginnen vanaf € 500/ week (eten inclusief, vlucht en voer exclusief). Alle relevante informatie en ook foto’s van de vangsten kan men terugvinden op de site www.moroccocarpfishing.com
Om de rust te bewaren en om het meer niet continu maximaal te belasten en om te zorgen dat vissers elkaar niet kunnen storen/kunnen zien, worden er, tegelijkertijd, maximaal 12 vissers toegelaten. Bij
aankomst, kan men eender welke plaats uitkiezen om te bevissen en men kan ook van plaats veranderen, indien gewenst. Er zijn het afgelopen jaar nog maar een 4-tal stekken gevormd. De rest is vrij uit te kiezen, over een lengte van meer dan 10 km! Dit, uiteraard, altijd in overleg met het plaatselijke MCF-team.
Morocco Carp Fishing wenst hierbij iedereen alvast veel succes en karpervisgenot
toe in deze unieke omgeving!
VBK: bedankt Stefaan, voor deze heldere uiteenzeting. Samen met jou zijn wij nieuwsgierig wat de toekomst nog brengen zal!