Page 32 - VBK_Magazine_97
P. 32
Fragment uit het ook het falen ervan; want iedereen ging aan meenheden roeptoeteren over karpervis- je je dan bedenkt dat er zelfs voor mensen
hoofdstuk de tijgernoot. Op zwaar bevist water kun sen. Met een betere bal of geheel ander aas deze vragen niet precies beantwoord kun-
‘Hoorn des overvloeds’ je dus maar beter wat aandacht aan je aas kun je de moeilijkere vissen denkelijk eerder nen worden, ligt dat bij een karper zeker
besteden, veel is niet noodzakelijkerwijs de bereiken, maar zekerheid krijg je niet. Het nog moeilijker. Alleen al het idee dat wij
Aas zal bij vissers altijd een groot punt van oplossing. Is je water groot en uitgestrekt, blijft vissen, met alle onzekerheden die je mensen pas onlangs onze basis smaken
discussie blijven. Veel vangsten zijn in mijn wordt er weinig gevist of ben je zelfs pio- erbij cadeau krijgt; ze vormen tevens de hebben bijgesteld (umami, met nieuw ge-
ogen niet te danken aan de vermeende nier, dan blijkt je speelveld een stuk breder charme ervan. vonden receptoren, zeep, koriander) zegt
kwaliteit van het aangeboden aas zoals be- en makkelijker. En goedkoper. Als Hollander Anders zijn dan andere vissers wordt iets te iets over onze beperkte kennis op dit ge-
dacht door het geniale inzicht van de ont- moet je dat laatste toch wel even melden. vaak onderschat en succes of ‘het grote ge- bied. Wellicht ligt het pallet aan smaken
werper ervan, maar zijn meestal eenvoudi- lijk’ wordt te vaak afgemeten aan een paar en geuren nog breder, zeker voor dieren.
ger te verklaren met de nieuwsgierigheid Een goed gekozen aas is een van de sleu- incidentele vangsten. Wanneer die dan van Voor karpers met al hun zintuiglijke kwa-
van de opportunistische karper. Zijn luiheid tels tot succes, niet dé sleutel. Ons visje is formaat zijn is het hek van de dam en zit het liteiten geldt dat zo mogelijk nog sterker.
en drang tot gemakkelijk voeden (..ik ben geneigd veel te proberen, waarbij je niet gezonde verstand gelijk met de karper in de Het zou mij niet verbazen dat die zintuigen
er toch en hier ligt vreten..) maken dat ie moet vergeten dat een deel van een popu- bewaarzak. Gemakshalve wordt vergeten nog meer andere stoffen en prikkels regi-
in eerste instantie reageert op een scala latie altijd een stuk terughoudender is dan dat die mooie vangsten weleens de mak- streren dan wij menen te weten. Voor mij
aan prikkels, maar zich evenzo snel weer je zou denken. Niet alle karpers gaan even kelijker vangbare vissen van een populatie leidt dat geen twijfel: de waarheid van gis-
afwendt zodra het hem om een of andere makkelijk voor een standaard boilie of par- zouden kunnen zijn, of dat andere omstan- teren is niet dezelfde als die van vandaag.
reden niet bevalt. De kunst bestaat eruit die ticle. Soms zie je ze na één vangst jaren niet digheden veel bepalender waren. Omdat het vergaren van kennis nu een-
aandacht vast te blijven houden. meer terug, of na jaren van intensief vissen De praktijk leert heel wat anders zolang je maal een gebed zonder einde is. Dat heet:
De effectiviteit van heel wat aassoorten verschijnt een onbekende vis op de mat. nuchter met twee benen op de grond blijft ontwikkeling.
neemt af naarmate er meer gevist wordt Inmiddels ken ik vele voorbeelden van de staan en een beetje objectief naar de hele Behalve wat wij zien (aquarium), gaat
met ongeveer eenzelfde aas op een wa- hoogmoed van vissers, die een machtige scene kijkt. We weten nog geen 15% van het ook nog om het interpreteren van wat
ter. Je eigen inventiviteit, maar zeker ook gekende vis dood wanen, wanneer ie al een het doen en laten van karper en dat geldt wij menen te zien, hetgeen makkelijk kan
de durf om het anders dan anderen aan te paar jaar niet meer voor de camera’s ver- met name voor de manier waarop ie op ons leiden tot onjuiste conclusies. Wanneer
pakken, kunnen het verschil maken. Dat scheen. Ze leven in de veronderstelling dat aangeboden voedsel reageert. Wanneer we karpertjes in een aquarium veel ‘mis’ lijken
hadden Hutchinson, Maddocks of De Baets vissers alle vissen op een water wel vangen de balans opmaken en kijken naar hoeveel te happen, is dat dan omdat ze het brokje
wel aardig in de smiezen. Je kunt nauwe- kunnen. En dan, als een duveltje uit een we nu eigenlijk weten van karper zou je je voedsel slecht detecteren, of zijn het nau-
lijks een standaard aanpak beschrijven. doosje, is er toch weer een gelukkige van- als weldenkend mens beter wat matigen welijks zichtbare aasdeeltjes, de moleculen,
Er zijn nu eenmaal te veel soorten water, ger, met dezelfde fantastische vis in zijn ar- met je al te uitgesproken ideeën. De ont- de daardoor veroorzaakte smaak van het
te veel variabelen en altijd wisselende men. Die vis kwam gewoon even een lange wikkeling en de nauwkeurigheid van die water, die meteen een reflex tot happen op-
omstandigheden. neus trekken naar al die arrogante mensen zintuigen is groot, maar hóe groot weten roepen, wat juist zou duiden op extreme ge-
Het voeren van zeer grote hoeveelheden is die hem voor dood hadden verklaard en we eigenlijk niet eens zeker. En hoe wer- voeligheid in deze. Ik bedoel maar...
menigmaal, op totaal verschillend water, schudde nog eens met zijn nu nog dikker ken al die zintuigen nu precies samen? Dat
groot en klein, een oplossing geweest. In geworden lekkere kont. geldt des temeer zodra je accuraat tracht te Je vangt een vis, maar je weet nooit hoeveel
Engeland was dat op zeker moment zelfs dé Karpers acteren overwegend individueel beschrijven hoe een kaper zijn natuurlijke je er níet had. Tot op de dag van vandaag
aanpak en die werkwijze werd massaal ge- en leren snel, ook van elkaar, daarom kun je voedsel detecteert en beoordeeld. We heb- bestaat er geen wonderaas dat altijd onder
kopieerd. De consequentie van een derge- maar beter voorzichtig zijn met wat alge- ben wel een richting, maar niet exact. Als alle omstandigheden vangt, de geheim-
lijke benadering was dat er behoorlijk wat
concessies werden gedaan aan de kwaliteit
van het aas. En met terugwerkende kracht
was dat aas waarschijnlijk nog slechter dan
zo ongeveer iedereen dacht (verhitting).
Dat aas moest het sowieso al hoofdzakelijk
hebben van de attractors in combinatie met
overwegend koolhydraten. Het was een tac-
tiek die op de druk beviste wateren in Enge-
land een tijd lang opgeld deed, maar welke
uiteindelijk steeds vaker faalde naarmate er
meer vissers dezelfde methodiek hanteerde.
Na een paar dagen lag er dan een overvloed
aan ballen die eigenlijk helemaal geen at-
tractie meer hadden. De flavours waren
uitgewasemd, dus verdwenen, met voor
de koolhydraten van hetzelfde laken een
pak. En dagelijks werden er weer nieuwe
hoeveelheden gestort, er lag feitelijk meer
hengelaarsaas dan de vis weg kon werken.
Het werd zo een zinloze bezigheid. Voor de
vis was er steeds wat te kiezen en die werd
daarmee tegelijkertijd nog kieskeuriger. De
visser die vervolgens onder die omstandig-
heden met een kwalitatief goed of ander
aas aan de slootkant verscheen had dan
weer een nieuw probleem: te weinig be-
waarzakken. Met particles ging dat al niet
anders. Het succes van de tijgernoot werd zo Never change a winning bait
32