Page 32 - VBK_Magazine_97
P. 32

Fragment uit het          ook het falen ervan; want iedereen ging aan  meenheden roeptoeteren over karpervis-  je je dan bedenkt dat er zelfs voor mensen
          hoofdstuk                 de tijgernoot. Op zwaar bevist water kun   sen. Met een betere bal of geheel ander aas   deze vragen niet precies beantwoord kun-
          ‘Hoorn des overvloeds’    je dus maar beter wat aandacht aan je aas   kun je de moeilijkere vissen denkelijk eerder  nen worden, ligt dat bij een karper zeker
                                    besteden, veel is niet noodzakelijkerwijs de   bereiken, maar zekerheid krijg je niet. Het   nog moeilijker. Alleen al het idee dat wij
          Aas zal bij vissers altijd een groot punt van   oplossing. Is je water groot en uitgestrekt,   blijft vissen, met alle onzekerheden die je   mensen pas onlangs onze basis smaken
          discussie blijven. Veel vangsten zijn in mijn   wordt er weinig gevist of ben je zelfs pio-  erbij cadeau krijgt; ze vormen tevens de   hebben bijgesteld (umami, met nieuw ge-
          ogen niet te danken aan de vermeende   nier, dan blijkt je speelveld een stuk breder   charme ervan.   vonden receptoren, zeep, koriander) zegt
          kwaliteit van het aangeboden aas zoals be-  en makkelijker. En goedkoper. Als Hollander   Anders zijn dan andere vissers wordt iets te   iets over onze beperkte kennis op dit ge-
          dacht door het geniale inzicht van de ont-  moet je dat laatste toch wel even melden.  vaak onderschat en succes of  ‘het grote ge-  bied. Wellicht ligt het pallet aan smaken
          werper ervan, maar zijn meestal eenvoudi-           lijk’ wordt te vaak afgemeten aan een paar   en geuren nog breder, zeker voor dieren.
          ger te verklaren met de nieuwsgierigheid    Een goed gekozen aas is een van de sleu-  incidentele vangsten. Wanneer die dan van   Voor karpers met al hun zintuiglijke kwa-
          van de opportunistische karper. Zijn luiheid   tels tot succes, niet dé sleutel. Ons visje is   formaat zijn is het hek van de dam en zit het  liteiten geldt dat zo mogelijk nog sterker.
          en drang tot gemakkelijk voeden (..ik ben   geneigd veel te proberen, waarbij je niet   gezonde verstand gelijk met de karper in de  Het zou mij niet verbazen dat die zintuigen
          er toch en hier ligt vreten..) maken dat ie   moet vergeten dat een deel van een popu-  bewaarzak. Gemakshalve wordt vergeten   nog meer andere stoffen en prikkels regi-
          in eerste instantie reageert op een scala   latie altijd een stuk terughoudender is dan   dat die mooie vangsten weleens de mak-  streren dan wij menen te weten. Voor mij
          aan prikkels, maar zich evenzo snel weer   je zou denken. Niet alle karpers gaan even   kelijker vangbare vissen van een populatie   leidt dat geen twijfel: de waarheid van gis-
          afwendt zodra het hem om een of andere   makkelijk voor een standaard boilie of par-  zouden kunnen zijn, of dat andere omstan-  teren is niet dezelfde als die van vandaag.
          reden niet bevalt. De kunst bestaat eruit die  ticle. Soms zie je ze na één vangst jaren niet  digheden veel bepalender waren.   Omdat het vergaren van kennis nu een-
          aandacht vast te blijven houden.   meer terug, of na jaren van intensief vissen    De praktijk leert heel wat anders zolang je   maal een gebed zonder einde is. Dat heet:
           De effectiviteit van heel wat aassoorten   verschijnt een onbekende vis op de mat.   nuchter met twee benen op de grond blijft   ontwikkeling.
          neemt af naarmate er meer gevist wordt   Inmiddels ken ik vele voorbeelden van de   staan en een beetje objectief naar de hele    Behalve wat wij zien (aquarium), gaat
          met ongeveer eenzelfde aas op een wa-  hoogmoed van vissers, die een machtige   scene kijkt. We weten nog geen 15% van   het ook nog om het interpreteren van wat
          ter. Je eigen inventiviteit, maar zeker ook   gekende vis dood wanen, wanneer ie al een  het doen en laten van karper en dat geldt   wij menen te zien, hetgeen makkelijk kan
          de durf om het anders dan anderen aan te   paar jaar niet meer voor de camera’s ver-  met name voor de manier waarop ie op ons   leiden tot onjuiste conclusies. Wanneer
          pakken, kunnen het verschil maken. Dat   scheen. Ze leven in de veronderstelling dat   aangeboden voedsel reageert. Wanneer we   karpertjes in een aquarium veel ‘mis’ lijken
          hadden Hutchinson, Maddocks of De Baets   vissers alle vissen op een water wel vangen   de balans opmaken en kijken naar hoeveel   te happen, is dat dan omdat ze het brokje
          wel aardig in de smiezen. Je kunt nauwe-  kunnen. En dan, als een duveltje uit een   we nu eigenlijk weten van karper zou je je   voedsel slecht detecteren, of zijn het nau-
          lijks een standaard aanpak beschrijven.   doosje, is er toch weer een gelukkige van-  als weldenkend mens beter wat matigen   welijks zichtbare aasdeeltjes, de moleculen,
          Er zijn nu eenmaal te veel soorten water,   ger, met dezelfde fantastische vis in zijn ar-  met je al te uitgesproken ideeën. De ont-  de daardoor veroorzaakte smaak van het
          te veel variabelen en altijd wisselende   men. Die vis kwam gewoon even een lange   wikkeling en de nauwkeurigheid van die   water, die meteen een reflex tot happen op-
          omstandigheden.           neus trekken naar al die arrogante mensen   zintuigen is groot, maar hóe groot weten   roepen, wat juist zou duiden op extreme ge-
           Het voeren van zeer grote hoeveelheden is   die hem voor dood hadden verklaard en   we eigenlijk niet eens zeker. En hoe wer-  voeligheid in deze. Ik bedoel maar...
          menigmaal, op totaal verschillend water,   schudde nog eens met zijn nu nog dikker   ken al die zintuigen nu precies samen? Dat
          groot en klein, een oplossing geweest. In   geworden lekkere kont.  geldt des temeer zodra je accuraat tracht te   Je vangt een vis, maar je weet nooit hoeveel
          Engeland was dat op zeker moment zelfs dé   Karpers acteren overwegend individueel   beschrijven hoe een kaper zijn natuurlijke   je er níet had. Tot op de dag van vandaag
          aanpak en die werkwijze werd massaal ge-  en leren snel, ook van elkaar, daarom kun je  voedsel detecteert en beoordeeld. We heb-  bestaat er geen wonderaas dat altijd onder
          kopieerd. De consequentie van een derge-  maar beter voorzichtig zijn met wat alge-  ben wel een richting, maar niet exact. Als   alle omstandigheden vangt, de geheim-
          lijke benadering was dat er behoorlijk wat
          concessies werden gedaan aan de kwaliteit
          van het aas. En met terugwerkende kracht
          was dat aas waarschijnlijk nog slechter dan
          zo ongeveer iedereen dacht (verhitting).
          Dat aas moest het sowieso  al hoofdzakelijk
          hebben van de attractors in combinatie met
          overwegend koolhydraten. Het was een tac-
          tiek die op de druk beviste wateren in Enge-
          land een tijd lang opgeld deed, maar welke
          uiteindelijk steeds vaker faalde naarmate er
          meer vissers dezelfde methodiek hanteerde.
          Na een paar dagen lag er dan een overvloed
          aan ballen die eigenlijk helemaal geen at-
          tractie meer hadden. De flavours waren
          uitgewasemd, dus verdwenen, met voor
          de koolhydraten van hetzelfde laken een
          pak. En dagelijks werden er weer nieuwe
          hoeveelheden gestort, er lag feitelijk meer
          hengelaarsaas dan de vis weg kon werken.
          Het werd zo een zinloze bezigheid. Voor de
          vis was er steeds wat te kiezen en die werd
          daarmee tegelijkertijd nog kieskeuriger. De
          visser die vervolgens onder die omstandig-
          heden met een kwalitatief goed of ander
          aas aan de slootkant verscheen had dan
          weer een nieuw probleem: te weinig be-
          waarzakken. Met particles ging dat al niet
          anders. Het succes van de tijgernoot werd zo   Never change a winning bait

          32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37